Fallet ”Maria” en rasistisk skandal

Den romska flickan ”Maria” fick sin bild publicerad i dagspressen och tv i en rad länder. Hon rövades bort av grekisk polis från den familj som tagit hand om henne. Orsak: hon är blond.

Det vuxna paret där hon levde togs också av polis, misstänkta för att ha kidnappat flickan.

Fakta har nu kommit fram. Flickan är rom, hon hade överlämnats av sin mor när denna åkte tillbaka till Bulgarien; familjen i Grekland hade tills vidare vårdnaden genom en överenskommelse med mamman. Alltså: inget brott.

Man kan bara hoppas att flickan inte blivit alltför djupt traumatiserad av detta rasistiska påhopp.

Media har all anledning till självkritik; vandringsmyter och anti-romska fördomar spreds genom det sätt som fallet rapporterades. Och inte den minsta respekt visades för flickans eller vårdnadshavarnas personliga integritet – namn och foton publicerades.

Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Den grekiska polisen gjorde räder in andra romska boplatser i jakten på ljusa barn. I Serbien angrep extremister romska bosättningar i samma avsikt. Och i Irland tog myndigheterna iväg två blonda barn från en romsk familj – som fick lämnas tillbaka när DNA-tester visade att misstankarna var ogrundade.

Myndigheter rövar alltså bort barn därför att de tror att barnen blivit offer för ett hemskt brott: att ha blivit bortrövade. Det är knappast troligt att det någonsin skulle hända om ett mer mörkhyat barn sågs i en blond familjekrets.

Detta är inget annat är den värsta form av rasism. Att de misstankar och spekulationer som spreds nu visat sig vara ogrundade borde rimligen leda till eftertanke – också i medierna.

 

Share and Enjoy

2 reaktion på “Fallet ”Maria” en rasistisk skandal

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *