Angeläget brev om de romska tiggarna – EU-migranterna

Här återger jag ett angeläget brev/uttalande om EU-migranterna. Avsändare är Sara Hedberg:

Date: Thu, 6 Mar 2014 13:58:24 +0100
Subject: Uttalande gällande EU-migranter i Stockholm
From: monomess@gmail.com
To: thomas.hammarberg@hotmail.se

UPPRUSTNING I MÄNNISKORÄTT!

I helgen flyttade en grupp EU-migranter, i Stockholms län, sitt läger från Huddinge kommun till Sollentuna kommun. Flytten är den andra på mindre än tre veckor. Detta på grund av kommunernas planerade avhysningar. Tillsammans med volontärer från stöd- och solidaritetsgrupper genomfördes flytten. Redan på måndagen meddelade Sollentuna kommun att även de kommer att begära avhysning.

Stödet för EU-migranterna har varit överväldigande. Människor runt om i hela Stockholm har genom praktiska handlingar visat sin tro på medmänsklighet och människorätt. Bagerier har skänkt bröd varje dag, byggföretag har donerat plywoodskivor och boende i närområdet har kommit med hembakade kakor. Men trots stöd från omgivningen är problemet att ingen människa mår bra av hela tiden fösas vidare. Migrantfrågan har fått stor uppmärksamhet i media. Det har likväl fortsatt att vara just ett fråga, “vad ska vi göra då?”

Vad händer om vi börjar från andra hållet? Genom att reda ut vad vi inte ska göra. Det ger oss i alla fall en plattform att agera utifrån.

Efter vinterns arbete med och i lägren kan följande med bestämdhet konstateras:

Vi ska inte förskjuta människor som redan är åsidosatta och utsatta för systematisk diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Vi ska inte acceptera avhumaniseringen av personer som lever under absolut fattigdom.

Vi ska inte blunda för problemet och tro att det går att städa bort människor.

Vi ska inte bötfälla människor för att det inte har tillgång till toaletter och sophantering. Fattigdom är inget brott.

De mänskliga rättigheterna är universella. Inom EU:s lagstiftning går det att läsa om “Rättigheternas Europa”. I rättsakt “Stockholmsprogrammet” står det bland annat att:

-Medborgarna och deras familjer fullt ut kan utöva sin rätt till fri rörlighet.

-Mångfald respekteras och de mest utsatta befolkningsgrupperna skyddas samtidigt som rasism och främlingsfientlighet bekämpas.

Nu har Sverige och Stockholm chansen att visa vägen för andra EU-länder. Det är hög tid för en upprustning i medmänsklighet! Nu löser vi situationen tillsammans. Nu slutar vi att tvinga bort människor som kämpar för sin överlevnad. Nu tar vi tag i den delen av problemet som är just här i Stockholm och Sverige just nu.

Det är dags för upprustning i människorätt!

Aktion kåkstad / Allt åt alla / Cyklopen / Det kunde varit jag / Ingen Människa Är Illegal /

Insamling for hemlösa EU-migranter i Högdalen / Linje 19 / Solidaritet för 17

Kontakt: Sara Hedberg 0739516977

Share and Enjoy

En reaktion på “Angeläget brev om de romska tiggarna – EU-migranterna

 1. Hej
  Visst ska vi hjälpa fattiga och det är så härligt att läsa om den solidaritet som visas eu migranterna.
  Men det blir lite konstigt om människor från Europa kan komma hit och kräva bostad och försörjning för tre månader i taget. I princip kan ju då alla som vill hälsa på Sverige kräva samma sak oavsett vilken situation de befinner sig i ? D kan resa hit, få bidrag och sedan åka hem ? Våra ungdomar hänvisas till att bo kvar hemma om de inte kan försörja sig men eu migranterna har ingen familj här och behöver därför bostad och bidrag till försörjning.
  Det finns människor som får sälja sina hem för att de inte har råd att ordna med avlopp som kommunen kräver t.ex. Annars blir de bötfällda.

  Det var bara några tankar, rätta mig gärna. Jag har slutat ge pengar till eumigranterna, jag kan tänka mig att de får mer ju kallare det är och det blir ju som en fälla för kvinnorna, att de alltid ska sitta där och ju värre väder, ju bättre. Sen gillar jag inte upplägget,om de hade bett om jobb och förklarade hur de ska kunna anställas hade det varit mer sympatiskt.
  Egentligen borde EU betala dom fattiga en lägstainkomst, tänk att sitta och tigga dag ut och dag in, bara att sitta så hela dagen är ju hemskt. EU ska ju bekämpa fattigdom, det är bra, men det behövs lite aktion. Alla kan inte komma hit när det finns så många som flyr från krig.
  Har jag fel ?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *