Förbudet mot tiggeri löser inga problem – debatten är en pinsam eftergift till högerextremismen

Det ryktas att regeringen nu överväger att kriminalisera tiggande. Civilminister Ardalan Shekarabi har gjort uttalanden som pekar i den riktningen. Han säger att tiggeri inte är en lösning på utanförskap, diskriminering och fattigdom.

Han säger att han inte vill utesluta lokala förbud men ser också ett nationellt förbud som en möjlighet, enligt ett uttalande för Dagens Nyheter.

Om dessa åtgärder skulle avse enbart besökande EU-medborgare från Rumänien och Bulgarien – varav de flesta är romer – eller om förbudet också skulle riktas mot svenska medborgare i nöd framgår inte av rapporteringen.

Ingen har påstått att tiggeriet skulle vara den verkliga lösningen på den misär och det utanförskap som driver en del EU-medborgare hit. Det är ett falskt argument; alla som brytt sig om att studera frågan inser att långsiktiga, hållbara lösningar handlar om grundläggande mänskliga rättigheter och välfärdsreformer i hemländerna.

Däremot är det helt uppenbarat att ett förbud skulle göra dessa människors situation än svårare. Många av dem har trots allt genom de slantar de lyckats samla in här – i muggen men också genom att samla pantburkar – fått det något litet bättre när de återvänt.

En rad exempel finns om hur barnens situation förbättrats vad det gäller det mest elementära. Det är därför flera av ”tiggarna” har kommit tillbaka trots den jobbiga resan och de dagliga påfrestningarna här, inklusive risken att drabbas av trakasserier och rasistiska hatbrott.

Att tillfälligt resa hit och försöka få medel till en viss om än minimal lindring i misären är ett uselt alternativ för dessa personer. Men – och det är själva kärnan i denna fråga – detta är ändå bättre än livet där hemma.

I stort sett alla av dessa besökare jag mött har talat om sina barn. Det är för deras skull de kommer hit i ett desperat försök att ge barnen där hemma en chans till ett bättre liv.

Det kommer att ta tid innan diskrimineringen och utanförskapet där hemma upphör. Fördomarna mot romer i dessa länder är mycket djupa och vitt spridda. Jag har rest där och chockerats av den nästa hatfyllda hållningen till romer i gemen.

Ett svenskt förbud mot dem att här vädja om stöd skulle naturligtvis göra att vi skulle slippa se dem på våra trottoarer. Men detta löser självfallet inte deras problem, själva orsaken till att de kom hit.

Däremot vet vi att kriminaliseringen skulle väcka uppmärksamhet i politiska och andra kretsar i Rumänien och Bulgarien. Min bedömning är att förbudet skulle stärka de antiziganistiska krafterna i dessa länder. Att till och med Sverige tar till en sådan åtgärd för att slippa romska besökare – trots att de också är EU-medborgare – skulle upplevas av alltför många i de länderna som en bekräftelse på att dessa människor inte förtjänar en bättre behandling.

Vi skulle kunna bidra till att den onda cirkeln bryts för denna den mest utsatta minoriteten i Europa. Men bara om vi visar att dessa människor har människovärde och mänskliga rättigheter.

Att vidta repressiva åtgärder för att slippa dem är inte anständigt. Direkt pinsamt är  argumentet att detta på något vis skulle hjälpa dem.

 

 

Share and Enjoy

En reaktion på “Förbudet mot tiggeri löser inga problem – debatten är en pinsam eftergift till högerextremismen

 1. Jag plågas någonting fruktansvärt av att varje dag tvingas konfronteras med det faktum att andra länders folk har rätt att sitta utanför varenda butik och t-baneplatser i hela Sverige. Jag är en oerhört känslig människa som om jag fick bestämma skulle tvinga fram ett samarbetsavtal med dessa, deras egna länders politiska ledning, att vi från Sverige skänker dem varsin varmbonad ”Attefallsbyggnad” eller ”Friggebod” till de byar där de kommer ifrån (som med handledning de får hjälpa till att bygga själva men att vi köper allt material i deras egna länder). Men efter detta så är det absolut förbjudet att tigga i Sverige. Därefter kan man påbörja arbetet med att hjälpa dem med arbeten och skolning i deras egna byar.

  Din artikel där Du exempelvis skriver:
  ”För dem som gjort sig besväret att verkligen kommunicera med dessa personer framstår dessa »råd« som djupt okunniga eller direkt cyniska. Det är uppenbart att vad som ligger bakom kravet på förbud inte är omsorgen om de som tigger, det är irritationen över att behöva se dem sitta där. Ett förbud skulle förstås göra att det mötet kan undvikas. Men detta löser självfallet inte deras problem.”
  …….. – gör mig illamående.

  Du tillhör alltså i mina ögon…de mest cyniska och djupt okänsliga individer som finns av dem som kallas svenskar. Den människotyp som försöker godhetsstämpla sig själv genom att peka finger åt andra. Den kategori som inte har några problem med att många tiggare kanske fryser ihjäl på våra gator….den sorts människa som VILL ha tiggare överallt vart man tittar för att känna sig ”superior”…känna att ni gör en god gärning varje gång ni kastar några mynt eller ställer en påse tomburkar intill dem (för att själv slippa panta och samtidigt få en godhetskick). FY för den lede att det också bland politiska företrädare eller deras tjänstefolk finns människor med den kallsinniga inställningen. Samtidigt måste det finnas mängder av människor som precis som jag, plågas något så otroligt oerhört att man konstant mår dåligt…för de är överallt…man kan inte ens gå till återvinningsstationerna utan att vara bevakad av dessa arma människors ögon. Hela mitt väsen skriker FEL, FEL, FEL när jag ser dem….ingen människa ska behöva sitta på gator och torg och be om allmosor från lifsens bord. En obehaglig tanke har smygit sig på mig på senare tid….för nu börjar det väl ha gått en 3-4-5 år som vi har tvingats se dessa arma själar på alla Sveriges gator i hela landet….det kanske till och med är en medveten påförd plågoande på medborgarna från politiskt håll…? Annars skulle väl kloka människor som är politiska företrädare ha löst problemet för lönge sedan…ja, jag grubblar och mår fruktansvärt dåligt …nu kommer vintern igen…och ni som borde göra något – ni pratar och pratar men åstadkommer ingenting av praktiskt värde. Alla dessa hundratals, kanske tusentals kvinnor, någons mamma, mormor, farmor, syster, moster…ska sitta på våra iskalla gator…medan såna som Du babblar en massa smörja och går hem och kryper ner i en varm och go säng. Det finns inte ord för mitt förakt för Din sort av människa.
  GÖR för helvete något praktiskt som gynnar dem i sina egna byar!!!
  För hur gärna tror Du att alla dessa människor önskar sitta på djupfrysta gator långt hemifrån, från sina familjer…i stort sett alla dygnets vakna timmar – för att psykiskt rubbade människor i Sverige ska få lite godhetskänsla? DE vill självklart vara med sina egna familjer – precis som vi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *