Ny intifadah? Netanyahu & Trump leker med varandra – och elden

Knappt hade Donald Trump stegat in i Vita huset förrän den israeliska regeringen började en serie utspel för att fördjupa den bosättningspolitik som FN:s säkerhetsråd nyligen fördömt.

På ett bräde har nu klartecken getts för inte mindre än 2500 nya bosättarhem kring Jerusalem och på Västbanken. Benjamin Netanyahu uttalade att ”vi bygger och vi kommer att fortsätta att bygga”. Det rapporteras också att han beslutat att ta bort alla restriktioner för byggande i östra Jerusalem som hittills försvårats och delvis hindrats av protester utifrån inte minst från Obama-regeringen.

Några sådana pekpinnar behöver Netanyahu inte längre vänta från Washington. Trots – eller tack vare? – alla varningar från andra regeringar säger Trump sig besluten att genomföra flyttningen av ambassaden till Jerusalem. Han har nominerat en bosättarextremist som sin ambassadör till Israel och utsett sin svärson – som finansierat en extremgrupp bland bosättarna – som särskild ”fredsförhandlare”.

Säkerhetsrådets beslut om bosättningspolitiken var förstås inte i linje med det samspel som Trump redan då inlett med Netanyhahu, men det speglade faktiskt en världsopinion. Bland dem som stödde resolutionen fanns länder som Netanyahu själv strax innan hade beskrivit som Israels vänner. Och USA under förra styret valde som bekant att för en gångs skulle inte kasta in livbojen till den Israeliska högerregeringens förmån.

En större fredskonferens i Paris för ett par veckor sedan med ett sjuttiotal regeringar närvarande ställde sig bakom säkerhetsrådet trots varningar och protester från Netanyahu och Trump – som även då uttalade sig trots att han ännu inte tillträtt.

Situationen har förvärrats ytterligare när ledande medlemmar i den israeliska regeringen nu kräver att stora delar av Västbanken ska annekteras. Ett nytt Orwellskt ord har börjat användas som en beskrivning av den lösning som kunde ges palestinierna i stället för en egen stat: ”State-minus”. Vad som uppenbarligen avses är något liknande de maktlösa bantustan-områden som fanns under apartheid-tiden i Sydafrika.

Varje någorlunda objektiv och insiktsfull bedömare av dagens situation i denna del av Mellanöstern vet att risken för en ny intifadah nu är överhängande. Förhoppningarna om fred var redan tidigare minimala, och kommer efter denna senaste utveckling med all sannolikhet att upplevas som totalt grusade – inte minst av den yngre generationen palestinier.

Netanyahu och Trump ignorerar folkrätten, vädjanden från stora delar av världssamfundet, folkrätten, palestiniernas mänskliga rättigheter – och faktiskt också Israels bästa. Vad de nu håller på med är inget annat än en oerhört farlig lek med elden. Det krävs sannerligen en snar, samlad och stark reaktion mot denna vanvettiga galenskap. Också från oss.

 

Share and Enjoy

2 reaktion på “Ny intifadah? Netanyahu & Trump leker med varandra – och elden

 1. VAD ska VI göra Thomas?? Det har ju bara blivit värre, hela tiden för Palestina! Och så den här amerikanska lekkamraten nu!!!
  Man får inte förtvivla, men vad gör vi rent konkret? Det går inte enbart att peka på hur löjlig amerikanarn är, då görs han ofarlig.
  Stater med hjärta, finns ni?? Ni som skulle öppna era röster, kräva rätt för det mänskliga värdet?

 2. Hej!
  Jag heter Nedira Abdullahi
  Jag kommer från Somalia jag är 31 jag läser undersköterska i Sverige jag trives bra eftersom jag tycker om att hjälpa människor så jag jag tycker att alla människor är samma rättighet men tyvär de inte samma rättighet för att mitt hemland finns det många äldre personer som har inte vad som äter och hus eller lägenhet några har inte barn och några har barn men de är fattig de behöver vi att hjälpa er jag ber FN att hjälpa Somaliska äldre människor de behöver mat lägenhet medicin och att vi tar hande om jag menar att de behöver äldreboende som tills död och få behandling jag hoppas att ni förstår vad jag tänkar
  Mvh Nedira

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *