Palestinska flyktingar svårt drabbade av kriget i Syrien – samtidigt hotas det FN-organ som hjälpt dem att gå i konkurs

Syrien tog emot många av de flyktingar som fördrevs från Palestina för sjuttio år sedan. Före kriget i Syrien för sex-sju år sedan fanns där över en halv miljon Palestinska flyktingar. Över 120 000 har tvingats fly utomlands än en gång. Där har de mött svåra hinder att få tillstånd att stanna, också i grannländerna.

Majoriteten av dem som är kvar i Syrien har fördrivits från sina hem en eller flera gånger. De flesta är i akut behov av humanitärt bistånd för att möta de mest grundläggande behoven av mat och skydd.

I Yarmouk, flyktinglägret nära Damaskus, levde tidigare 160.000 palestinska flyktingar. När ISIS slog till mot lägret flydde de flesta. I dag finns där inte fler än 6.000. FN-skolorna i lägret har skadats allvarligt eller förstörts helt. Och nu kommer rapporter om att Yarmouk drabbats av en ny våldsvåg.

FN-organet UNRWA har i denna kris spelat en livräddande roll för palestinierna. Det har bedrivit sjukvård under de svåraste förhållanden och lyckats hålla igång skolor för 48.000 elever.

De insatserna hotas nu av den ekonomiska kris som hotar UNRWA:s hela program. Den amerikanska regeringen som tidigare varit en stor bidragsgivare har nu skurit ner sin del av budgeten radikalt.

På svenskt och egyptiskt initiativ hölls nyligen en s.k. givarkonferens i Rom som gav vissa bidrag från andra länder, men inte tillräckligt. I morgon hålls ytterligare ett sådant möte, denna gång i Bryssel.

Läget är akut. Kan inte europeiska och andra länder stötta upp UNRWA så kommer den humanitära krisen förvärras allvarligt. I det läget har UNRWA-chefen Pierre Krähenbühl låtit publicera en kommentar som publicerats i vissa internationella tidningar. Här ett utdrag:

UNRWA:s nödprogram strävar till att trygga dessa grundläggande behov, och förse 418 000 palestinaflyktingar i Syrien, Libanon och Jordanien med livsmedels- och kontanthjälp.

Dessutom förser vi registrerade palestinaflyktingar med primär hälsovård i 15 kliniker och 11 hälsostationer runtom i Syrien, trots att 8 av våra 23 hälsocentraler förstörts. 

Detta livräddande arbete är under hot efter att en av våra främsta bidragsgivare tillbakadrog över 300 miljoner dollar i stöd till UNRWA år 2018. Detta beslut har haft allvarliga konsekvenser för vårt nödupprop för Syrien, som nu har ett underskott på 165 miljoner dollar. 

Även UNRWA:s budget för centrala program inom utbildning, hälsa, bistånd och social service i Syrien, Jordanien, Libanon och Gaza har påverkats kritiskt. 526 000 palestinska studenters utbildning är hotad och 3,5 miljoner patienters hälsovård likaså. Akut service för 1,7 miljoner människor i Mellanöstern riskerar upphöra. 

UNRWA:s respons har varit robust. Först vände vi oss till våra bidragsgivare för att be dem öka sina förväntade bidrag, vilket många gjorde, och för vilket vi är tacksamma. Vi lanserade även kampanjen #DignityIsPriceless och en givarkonferens gick av stapeln i Rom. Bidragsgivarnas respons var generös. Hittills har 150 miljoner dollar i nya bidrag utlovats av länder som Qatar, Saudiarabien, Turkiet, Kanada, Norge, Schweiz, Frankrike och andra. Dessa är betydande och välkomna steg, och jag tror de bidrar till att skapa momentum för andra bidragsgivare som vi hoppas träder fram snarast så vår service kan fortsätta. Mycket mer måste göras. 

För att illustrera vår beslutsamhet och unika förmåga att leverera, vill jag berätta om Faisal, en 56-årig lärare i en av UNRWA:s skolor i Dera’a -lägret i södra Syrien. Han lämnar sitt hem klockan halv sju varje morgon för en komplicerad resa på 60 kilometer. Han tar sig över två fronter och fyra kontrollpunkter för att ta sig till sin klass – en grupp tredjeklassare i Dera’a. UNRWA:s tre skolbyggnader har förstörts, men 300 barn fortsätter studera i provisoriska utrymmen där Faisal undervisar. 

Faisals resa tog tio minuter innan kriget. Idag sätter han, och 14 andra av UNRWA:s arbetare sina liv på spel för att förse barnen med utbildning. 

Hans mod är karakteristiskt för UNRWA:s 4000 anställda i Syrien, och riskerna de tar är alltför reella. 18 av våra kolleger har dött sedan konfliktens början, och 23 är försvunna.  

Faisal och hans kolleger utsätter sig för varje dag för faror för att upprätthålla kritiskt viktig service. Därför kan jag inte kan föreställa mig att komma tillbaka till honom och tvingas berätta att vi misslyckats med att mobilisera de behövda summorna för att säkra vårt arbete – och hans jobb. Det är otänkbart.

UNRWA står för hopp och tryggandet av rättigheter för oerhört sårbara samhällen. Jag uppmanar världen att ta ställning för Yarmouks 900 studenter och Syriens palestinaflyktingar. Deras värdighet, och UNRWA:s arbete, spelar roll.   

Share and Enjoy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *